Hírek
Megújult a Scratch Magyarország Portál
2009. július 25. 20:07 - bmarcell

A Scratch 1.4-es változata sok vonatkozásban újat hozott. Több ponton megváltozott a program környezete (pl: gombok helye, elrendezése), megjelentek benne új parancsok. Néhány parancselem magyar fordításán is javítottunk, mivel a készítők gondoltak az olyan nyelvekre is, amelyekben az angol változattól eltérő szórendre van szükség. Így főként a listakezelő parancsok rövidültek le, és szövegezésük közelebb áll nyelvünkhöz.

A tavasz óta elérhető új Bevezető leckék is igazodnak az 1.4-es változathoz. (Módosultak az Ismerkedés a Scratch környezettel, a Listák illetve a Festőablak leckék.) Ezek a szokott módon külön-külön letölthetők PDF formátumban is, vagy teljes egészében a Bevezető leckék főoldalán. Ugyanitt elérhető egy Módszertani útmutató szülők, tanárok számára.

Átnevezésre került a Scratch-et már ismerőknek szánt rovatunk: az Alkotósarok leckéin keresztül, a bevezető leckékben szerzett ismereteket lehet gyakorolni egyszerű projektek elkészítésével. Ugyanitt a haladó projektek leírásaiban nehezebb problémák megoldására derítünk fényt. Az itt található leckéket is frissítettük, aktualizáltuk.

Ugyancsak átkereszteltük korábbi Áttekintések rovatunkat. A megújult, beszédesebb nevű Kisokosban áttekintést nyújtunk a Scratch-ről. Ebben a részben olyan írások is helyet kaptak, melyeket szülők, tanárok figyelmébe ajánlunk.

Itt található a verzióról verzióra egyre bővülő Parancslista is, mely mindenki számára érdekes összefoglaló lehet. Mostantól színes piktogramokkal az is nyomon követhető, hogy az egyes parancsokat melyik verzióban vezették be a készítők.

Szólj hozzá!
Név:
Jelszó:eXTReMe Tracker Valid HTML 4.01 Transitional