A Scratch telepítése
Írta: Balaton Marcell Balázs

1. A Scratch letöltése

Első lépésként töltsd le a Scratch programozási környezetet. Ezt többféleképp is megteheted, de mi a következőt javasoljuk: kattints a fenti menüben a letöltés gombra. Ekkor megjelenik egy pár kérdést tartalmazó kérdőív, melynek kitöltése nem kötelező. Adataidra a Scratch fejlesztői csak statisztikai célokból kíváncsiak. (Például tudni szeretnék milyen arányban használják a Scratch-et a fiúk és a lányok, vagy hogy milyen korcsoport körében igazán népszerű.)

A kérdőív kitöltése esetén a nyomógombra kattints, ellenkező esetben az egy sorral lentebb lévő ugorj a letöltési oldalra linkre.

Ekkor egy új ablak nyílik meg, a Scratch hivatalos honlapjának letöltési oldalával. Ha Mac OS X-et használsz, válaszd a MacScratch.dmg fájl letöltését.

Ha Windows-os vagy és tudsz programot telepíteni a gépre, akkor választhatod a ScratchInstaller.exe-t. Amennyiben nincs lehetőséged a Windows-on telepíteni (ez könnyen előfordulhat például iskolai gépeken!), akkor sincs baj, válaszd a WinScratch.zip-et.

Már Linuxos változat is létezik.

2. A telepítés menete

Letöltés után következhet a telepítés. Ezt operációs rendszertől függően mindenki el tudja végezni a szokásos módon. Most csak a telepítés nélküli Windows-os változatról ejtsünk néhány szót.

A WinScratch.zip fájlt csomagold ki valamilyen programmal. Alkalmas erre a Windows XP beépített tömörítője, amelyet úgy hozhatsz működésbe, ha a letöltött fájlra állva jobb egérgombbal kattintasz, és kiválasztod a fájlok kicsomagolása opciót.

Miután kicsomagoltad létrejön egy Scratch könyvtár benne pedig egy scratch.exe indítófájl.

3. A magyar nyelv beállítása

Nem maradt más hátra, mint a végső simítások. Indítsd el a Scratch-et, és válaszd ki a felső menüből a Language nyomógombot. Keresd meg azt a sort, melyben a következőt látod: "magyar". Kattints rá!

Gratulálunk! Mostantól magyar nyelven használhatod a Scratch-et.

 4.   Következő lecke:

Kezelőfelület

Kezelőfelület

 

Szólj hozzá!
Név:
Jelszó:


katica012345
2016. április 12. 17:04
katica012345
szia


Pocokkaja
2008. március 06. 15:06
Pocokkaja
hahó!eXTReMe Tracker Valid HTML 4.01 Transitional