Halak haladása
Lecketerv és program: Bernát Péter
Írta: Zolnai László

1. Az új program előkészítése

A felső menüsorban kattints az Új gombra. Ezután a játéktér fölötti olló segítségével a már ismert módon vágd ki a macska szereplőt, mert rá nem lesz szükségünk.

2. A cápa betöltése

A játéktér alatti 3 gomb közül kattints a középső gombra: . Ennek a gombnak a segítségével tudsz új szereplőt választani a számítógépeden tárolt képek közül. Nyisd meg az Animals mappában lévő shark1-a elnevezésű cápa-képet!

3. A cápa átméretezése

A szereplő adatait a programozási tér fölött tudod leolvasni.

Nevezd át a szereplőt: a régi Szereplő1 név helyett írd be a Cápa megnevezést.

Most a cápánk méretét a felére csökkentjük! Ezt a bal oldali parancskészletben oldjuk meg. Válts a Kinézet kategóriára, és keresd meg a méretváltoztató parancsot: . Miután átírtad az arányt 50%-ra, kattints a parancson kétszer!

Így sokkal pontosabb lehetsz, mint az eszköztár zsugorító gombjával.

4. A cápa forgatása

A Cápa neve mellett, a kicsinyített ábra segítségével elforgathatod a cápát bármely irányba. A bal egérgombot folyamatosan nyomva tartva tudod forgatni. A kék pálca jelzi az irányt. Ha duplán kattintasz a kis ábrára, a Cápa visszaáll az eredeti irányába.

5. A háttérkép megváltoztatása

Alul, a szereplőlistában kattints a Játéktérre. A programozási tér fölött megváltozott a Jelmez fül Háttér feliratúra. Kattints a Betöltés gombra, és hasonlóan a Cápa jelmezének megváltoztatásához, válaszd ki a Nature mappában lévő underwater háttérképet. A régi fehér hátteret a mellette lévő X (törlés) gombbal töröld ki. Ezzel készen is van az akváriumunk!

6. Forduló cápa

Tanítsuk meg a cápánkat a billentyűlenyomások szerint forogni! Ehhez rövid programot állítunk össze a középső, programozási térben. Kattints a szereplőlistában a cápára, míg középen a Feladat nevű fülre!

A bal oldalt lévő többszínű parancsokból fogunk válogatni. Az egér segítségével fogd és vidd módszerrel állítsd össze a következő képen látható két feladatot. A színek segítenek az elemek megtalálásában. Például a kék fordulj parancs a kék Mozgás menüben van.

A sárga sapkákban lévő szöveg megváltoztatásához kattints a megfelelő szövegre és válassz újat. Például a szóközt cseréld le balra gombra. Figyelj a fordulásnál a nyilak irányára!

Ha kész vagy, próbáld ki, hogyan bukfencezik a cápád!

7. Úszó cápa

Azt, hogy a Cápa előre is tudjon úszni, könnyen el tudjuk intézni. Kattints a szereplőlistában a cápára, míg középen a Feladat nevű fülre. Hasonlóan a forduláshoz, készítsd el az alábbi feladatot. Most már az egész kis medencében tudod irányítani a cápát.

8. Az aranyhal betöltése

Az előzőekben megtanult módon új halacskát rakunk az akváriumunkba. Töltsd be az Animals mappában lévő fish3 elnevezésű aranyhalat!

Ha ez sikerült, nevezd is át a halat Aranyhal névre.

A korábban ismertetett módon változtasd meg az Aranyhal méretét 40%-ra. Ha nem emlékszel, hogyan kell, nézd meg, mit csináltunk a Cápa esetében!

9. Forgó aranyhal

A Scratch-ben minden szereplőhöz tartozik egy alapértelmezett irány, amelyikbe néz, amelyikbe kezdetben mozgathatjuk. A programozási tér fölötti részben mindig leolvashatod az aktuális állásszöget az irány felirat mellett.

Az irányt a szereplőn lévő kis kék vonal jelzi. Az irányszögek közül néhány lehetségest mutat be az alábbi ábra.

(Ahhoz, hogy a szereplőt gond nélkül tudd forgatni, a kicsinyített ábrája melletti három kis gomb közül a felső legyen kiválasztva.)

10. Úszó aranyhal

Most készítsd el az Aranyhal mozgatásához szükséges három kis feladatot.

Így a W, A, S, D gombokkal tudod majd a nyilak helyett irányítani a kis halat. Csak azért nem a nyilakat használjuk jelenesetben, mert a Cápa mozgatására már felhasználtuk ezeket a billentyűket.

11. Felirat készítése

Az irányítást írd ki a képernyőre az előző leckékben már megtanult Festőablak használatával. Most is a játéktér alatti 3 gomb közül a bal szélsővel jutunk el a szövegszerkesztő felületre. Írd be egyszerűen a következő szöveget:

Mozgasd a Cápát a nyílgombokkal, az Aranyhalat pedig a W, A, S, D gombokkal!

Miután elhelyezted a megfelelő helyre ezt a különleges szereplőt, nevezd is át a megtanult módon Felirat névre.

12. Befejezés

Mentsd el a kész projektet! A felső menüsorban kattints a Mentés másként feliratú gombra, és mentsd el a munkádat Halak néven.

Most pedig úszkálj egy kicsit a cápával, majd az aranyhallal. Szerinted melyik hal irányításával lehet gyorsabban úszni? Menekülni, vagy üldözni könnyebb?

 

Szólj hozzá!
Név:
Jelszó:


nahmesh
2017. szeptember 07. 22:35
nahmesh
Vásárlás vezetői engedély, útlevél, . (Jaydenanderson122@gmail.com)) (+ 237.678.844.338)
ID CARD, IELTS, TOEFL, VISA, születési anyakönyvi kivonat, iskolai diplomák, házassági anyakönyvi kivonat, US GREENCARD, SSN és sok más dokumentum kevesebb, mint öt munkanapon belülEmail:

jaydenanderson122@gmail.com
WhatsApp ............. +237678844338
Skype .................... Jayden 25
Megjegyzés: ezt segítjük az embereknek, akik sürgős szükségük van.

Jelentkezzen be valódi regisztrált útlevélre, vízumra, járművezetői engedélyre, ID CARDS-re, házassági bizonyítványokra, oklevelekre stb. Útlevél, állampolgárság, személyi igazolvány, járművezetői engedély, oklevelek, diplomák és igazolások is rendelkezésre állnak. Idegenforgalmi és üzleti vízumszolgáltatások az Egyesült Államok 50 államának lakóinak és minden nemzetiségének világszerte. A Hiteles Magas Minősítési Útlevél egyedülálló gyártói, valódi valódi adatbázis-nyilvántartott és nem regisztrált útlevél és egyéb állampolgársági dokumentumok. Garantálhatunk Önnek egy új identitást a tiszta új valódi születési anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevelek, SSN, társadalombiztosítási kártya, kreditfájlok és hitelkártyák, iskolai oklevelek, iskolai végzettség, teljesen új név kiadása és Regisztrálva van a kormányzati adatbázis rendszerben. Minőségi felszerelést és anyagokat használunk hiteles és hamisított dokumentumok előállításához. A valódi útlevelek titkos jellemzőit gondosan átmásoljuk regisztrált és nem regisztrált dokumentumokhoz. Mi egyedülálló minőségi hamis és valódi dokumentumok gyártója vagyunk. A fenti dokumentumok és más termékek egyedülálló gyártói vagyunk az alábbi országokban: Egyesült Államok, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Olaszország, Finnország, Franciaország, Németország, Izrael, Mexikó, Hollandia, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Királyság , Olaszország, Törökország, stb. Van egy teljes körű partnercsapata a világ minden országában.

KAPCSOLAT A TÁMOGATÓKAT

Lépjen kapcsolatba velünk a jaydenanderson122@gmail.com
Általános támogatás jaydenanderson122@gmail.com

WhatsApp (telefon) ............. +237678844338

SKYPE: .................. Jayden 25

MEGRENDELHET SZÜKSÉGES UNIVERZÁLIS DOKUMENTUMOKAT

• ÚTLEVELEKRŐL
• Személyi igazolvány
• Társadalombiztosítási kártya
• Illesztőprogramok engedélyei
• Kanada-kártyák
• Egyesült Államok kártyái
• Diákjegyek
• Nemzetközi kártyák
• Privát kártyák
• Fogadási tanúsítványok
• születési bizonyítványok
• Halotti bizonyítványok
• A házassági bizonyítványok
• Házassági bizonyítványok
• Egyéni tanúsítványok
• középiskolai diplomák
• G.E.D. oklevelek
• Otthoni iskolai diplomák
• Főiskolai fokozatok
• egyetemi diploma
• Kereskedelmi készségtanúsítványok
• Érvényesítse az SSN számot
• Amerikai zöldkártyák
• Spy termékek
• Hangváltók
• Hallókészülékek
• Láthatatlan tinta
• DMV Record Inquiry
• Háttérvizsgálat


KAPCSOLAT A TÁMOGATÓKAT

Lépjen kapcsolatba velünk a jaydenanderson122@gmail.com
Általános támogatás jaydenanderson122@gmail.com

WhatsApp ............. +237678844338
SKYPE: ............ .. Jayden 25

Minden ország nyilvántartásba vett és nyilvántartásba nem vett útlevéllel; Vízumok, biometrikus útlevél, fok, vezetői engedély, I.D kártyák. Képzési bizonyítványok M GCSE, A-szintek, középiskolai bizonyítványok, GMAT, MCAT és LSAT vizsga-bizonyítványok, újdonság születése, házasság és halál bizonyítványok Újdonságok és új identitási csomagok, reprodukált, valódi diplomák A világon (több mint 3000 sablon van a fájlon), mindegyik úgy tervezték, hogy 100% -ban azonos legyen az eredetivel. Egyedi nyomtatás (ha még nem rendelkezünk a sablonnal - egyszerűen küldje el nekünk egy példányt, és változtatásokat és módosításokat tehetünk az Ön utasításai szerint) .second, állampolgárság, személyazonosság, azonosítás, dokumentumok, diplomáciai, állampolgárság, hogyan, Hol kaphat, szerezhet, vásárolhat, vásárolhat, készíthet, építhet útlevelet, id Brit, Honduras, Egyesült Királyság, USA, Kanada, Kanadai, külföldi, vízum, svájci, kártya, ids, dokumentum

VÁSÁROLNI A REAL DOKUMENTUMOKAT

Kapcsolataink közé tartoznak az ex magán kutatók, konzulátusok, magas rangú kormányzati személyzet és tapasztalt tapasztalt szakemberek, szilárd kapcsolatot létesítünk a magasabb személyi állományokkal a valódi regiszterdokumentumok és az útlevélváltás valamennyi területén, amelyek ezen országok mindegyikében az útlevélügynökséghez kapcsolódnak És kapcsolataik révén minden ügyfelünk, aki bármilyen állampolgársági okmányt vagy útlevelet igényel bármely országból, 100% -os biztosítékot kap, valamint garantálja, hogy nagyon jó minőségű valódi valódi regisztrált dokumentumokat kap, amelyeket soha nem lehet hamisnak minősíteni! Még egy szakértői egyéni tisztviselő vagy gép sem diktálja a dokumentumot hamisnak, mivel a dokumentum nem különbözik a kiadott kormánytól! Valódi valódi adatbázisunk A regisztrált állampolgársági dokumentumok az Ön személyes adatait nyilvántartásba veszik az adatbázisban és 100% -ban gépi olvashatóak. Bővebb információt kaphat szolgáltatásainkról. Őszintén remélem, hogy megtalálja a módját, hogy együtt működjenek veled. Ha ezek közül a termékek közül bármelyik érdekel, kérjük, forduljon hozzánk. A részletes vizsgálatot követően megkapjuk a legjobb árat.

E-mail: ............... jaydenanderson122@gmail.com
WhatsApp ............. : +237678844338
Skype: ...... ....... Jayden 25


rofki
2008. december 13. 20:39
rofki
sziasztok!


xofi
2008. május 09. 12:08
xofi
Húú, ez izgalmas :) . Köszönöm!


bmarcell (Scratch Magyarország csapat)
2008. április 16. 20:52
bmarcell
Szia xofi!

A hivatalos központi oldalról le tudod tölteni a leckékben szereplő példákat, és természetesen át tudod őket alakítani is.

A programjainkat ezen a címen keresd: http://scratch.mit.edu/users/scratch_hungary


xofi
2008. április 16. 16:14
xofi
Sziasztok! Ezek szerint ezeket a példákat én is átalakíthatom?


blumle (Scratch Magyarország csapat)
2008. április 10. 16:04
blumle
Kedves Darthvader, azért nem, mert a cápa és a hal jó barátok és csak "fogócskáznak", nomeg a mi kis cápánk vegetáriánus :) Viszont egy kis kreativitással átalakíthatod. Sok sikert!


darthvader
2008. április 08. 20:38
darthvader
A cápa miért nem eszi meg a halat?:))


benny
2008. március 21. 10:25
benny
Köszi!:)


riata (Scratch Magyarország csapat)
2008. március 18. 10:59
riata
Azért a függőleges irány a nulla fok, mert így könnyebb kiszámolni a balra és jobbra fordulások szögét. A bal irányok negatívak, a jobb irányok pozitívak, de ettől eltekintve ugyanazokat a számokat használhatod mindkét irányban.


benny
2008. március 13. 22:32
benny
Mért ilyenek az irányok szögei? Matekon máshogy tanultuk. Nem értem mi ebben a jóó.


benny
2008. március 12. 20:27
benny
Sziasztok4 Jó h rá találtam za oldalatokra. Nagyon tetszika scratch! Csinálom ezeket a leckéket most itt tartok..


eszter19931993
2008. március 03. 09:17
eszter19931993
,
SZIASZTOK


eszter19931993
2008. március 03. 09:17
eszter19931993
SZIAeXTReMe Tracker Valid HTML 4.01 Transitional